De tenniselleboog is een letsel voortkomend uit overbelasting als gevolg van het veelvuldig herhalen van eenzelfde beweging. Jaarlijks hebben rondom de 250.000 Belgen last van een tenniselleboog, die weken tot maanden vervelende pijn – en arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken.
Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door een overbelasting en microscopische scheurtjes van de pezen die de pols doen strekken.

Meestal ontstaan deze klachten dan ook door overbelasting bij hefbewegingen (met de handpalm naar beneden of bij wringbewegingen).

Dit geeft pijn t.h.v. het buitenste aspect van de elleboog.

De eerste maanden zal behandeling altijd bestaan uit:

  • activiteiten aanpassen
  • lokale ijs
  • ontstekingswerende middelen
  • lokale fysio en stretching
  • uiteindelijk enkele Cortisone injecties al dan niet met de ITEC techniek

Als er na enkele maanden therapie beslist wordt tot heelkunde, zal uw chirurg de pezen t.h.v. hun aanhechtingen op de buitenkant van het elleboogbeen losmaken en aldus een verlenging van een 4 à 5 mm toestaan.

ITEC-methode

ITEC methodeITEC is een bewezen gestandaardiseerde behandelmethode waarbij een corticoide preparaat wordt geïnjecteerd middels 12 micro naaldjes. Zo komt een en ander op de juiste locatie en juiste diepte in de pees –epicondylosis- , terecht met erg goede resultaten.

Met een echo wordt bepaald waar de peesontsteking (epicondylosi lateralis)  precies zit. De huid wordt soms plaatselijk verdoofd. Vervolgens worden er met behulp van een automatisch injectiesysteem, nauwkeurig 12 gaatjes in de aangedane, pijnlijke pees geprikt en waarbij er een corticoide preparaat en een locaal verdovend middel wordt achtergelaten in de pees.

Als gevolg van de behandeling kunt u enkele dagen een matig pijnlijk gevoel in de elleboog houden. U moet er rekening mee houden dat u in de eerste week na de behandeling wat meer klachten kunt hebben dan voor de behandeling.
Uiteindelijk herstelt ongeveer 70% van de mensen met een tenniselleboog na deze behandeling. Het volledige herstel duurt minimaal 8 tot 16 weken. De elleboog mag volledig belast worden, maar zware werkzaamheden worden gedurende 1 week afgeraden. Na de behandeling mag u al weer snel naar huis. Deze behandeling wordt enkel op de privéraadpleging op de Gouverneur Roppesingel 79 te Hasselt uitgevoerd en u hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Een extra kost, voor de speciale naald, wordt in rekening gebracht en wordt niet terugbetaald door de mutualiteiten.

De controles zijn 6 en 12 weken na de behandeling.

Operatie

Tenniselleboog

Bij falen van conservatieve behandeling zal er onder regionale verdoving een ingreep t.h.v. de buitenkant van de elleboog dienen te gebeuren.

Deze ingreep gebeurt meestal via daghospitalisatie alwaar een bed of een relaxzetel voor u wordt gereserveerd.

Als de arm slaapt, wordt via een kleine boogvormige incisie de pees vrij gelegd en losgemaakt van het bot.  Dit laat een verlenging van enkele mm toe. Het zieke gedeelte wordt over enkele mm weggesneden.

Na de operatie krijgt u vaak een bovenarmgipsgoot en een draagdoek.

Bij ontslag krijgt u een pijnstiller of ontstekingswerend middel mee en zal u gevraagd worden een afspraak te maken bij uw specialist.

Postoperatief

Na 10 dagen zal uw huisarts zowel het gips als de hechtingen kunnen verwijderen.

Op dat moment kunt u zelf uw arm proberen te strekken. Alle bewegingen zijn dan toegestaan.

Na 3 weken wordt u terug bij uw specialist verwacht om eventueel fysiotherapie te laten inlassen.

Het kan tot 6 weken duren vooraleer u uw elleboog volledig kunt strekken.

Het strekken kan 6 weken duren, het verdwijnen van de pijn tot 2 à 3 maanden.

Complicaties

Soms is er rond het litteken een zone van voosheid die met de tijd zal verkleinen.

De grijp -en polskracht zullen de eerste maanden verzwakt zijn.

Soms kan er een zwelling optreden door toegenomen gewrichtsvocht.

Zoals bij elke operatie is er een risico op infectie en op dystrofie.