Waarschijnlijk hebt u voordien nooit veel aan uw schouder gedacht tot op het moment dat deze pijn begon te doen. Nu u weet hoe een beschadigde rotator cuff voelt, zult u meer begrijpen wat de gezonde rotator cuff normaal voor u doet. Het is maar een kleine zone maar het is een belangrijke verantwoordelijkheid. Met een normale sterke rotator cuff is de schouder het gewricht met de meeste beweeglijkheid.

Met een beschadigde rotator cuff kan zelfs een eenvoudige beweging onmogelijk worden.

Het maken van bewegingen

Met een gezonde rotator cuff heeft uw arm de kracht en de mogelijkheid om een complex aantal pijnvrije bewegingen te maken: naar opzij opheffen, naar boven en naar buiten draaien, naar beneden en naar binnen draaien, naar de tegenoverliggende schouder grijpen.

Wat doet een gezonde cuff?

Een gezonde rotator cuff geeft uw schouder de kracht en flexibiliteit maar ook controle over de bewegingen. De spieren en de pezen van de rotator cuff houden eigenlijk de kop van de bovenarm ( humerus) tegen de schouderkom ( glenoïd) . Terwijl de grote spier aan de buitenkant van de schouder ( deltoïd) de schouder in de ruimte positioneert, zal de rotator cuff tegelijkertijd zorgen dat de schouderkop ( humeruskop) mooie draai- en glijbewegingen maakt ten opzichte van de kom. Door een goed samenspel tussen de verschillende rotator cuffpezen, wordt de stabiliteit van de kop in de kom ook gegarandeerd.

Anatomie:

 • Het acromion is het bovenste gedeelte van het schouderblad of het dak van het schoudergewricht.
 • De bursa, onder het acromion gelegen, is een soort slijmzakje dat er voor zorgt dat de rotator cuff pezen mooi onder het acromion kunnen doorschuiven.
 • De humerus is het bovenarmbeen.
 • Het glenoïd is de schouderkom die, in vergelijking met andere gewrichten, erg klein is ten opzichte van de schouderkop.
 • De rotator cuff is samengesteld uit pezen van een 4-tal spieren: subscapularis, supraspinatus, infraspinatus en teres minor.
 • Een speciale taak is ook weggelegd voor de bicepspees, die op een bepaald moment doorheen de rotator cuff loopt.
 • De deltoïdspier is de grote spier die aan de buitenkant het schoudergewricht bedekt.
 • De rotator cuff is samengesteld uit pezen van een 4-tal spieren: subscapularis, supraspinatus, infraspinatus en teres minor.
 • Een speciale taak is ook weggelegd voor de bicepspees, die op een bepaald moment doorheen de rotator cuff loopt.
 • De deltoïdspier is de grote spier die aan de buitenkant het schoudergewricht bedekt.
Problemen met de rotator cuff

Pijn is vaak het eerste teken dat er iets verkeerd gaat met uw schouder. Er werd u verteld dat het ging om een rotator cuff probleem en nu vraagt u zich af wat achter dit probleem schuilgaat. De rotator cuff is kwetsbaar voor peesletsels en ontsteking ( tendinitis) en veroorzaakt door verschillende oorzaken :

 • Overbelasting of overuse,
 • inknelling of impingement,
 • kalkafzetting of tendinitis calcarea,
 • gedeeltelijke ofwel volledige scheur van de pezen.

De schouderbewegingen, zoals de activiteiten bij bovenshoofdse werpsporten of racketsporten, maar ook bij het dragen van bagages of herhaalde bovenshoofdse bewegingen, geven een repetitieve stress aan de rotator cuff, en hier vervolgens leidt dit tot irritatie, kneuzing of rafeling. Dit veroorzaakt schouderpijn en zwakte van het gewricht.

Wanneer de ruimte tussen de rotator cuff en het beenderige acromiondak vernauwd is, dan raakt de rotator cuff gekneld en geïrriteerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de cuff te zwak is om de humeruskop in de kom te houden. Als de slijmbeurs onder het acromion gezwollen is, als het acromion naar voor toe te veel afhangt, of als er zich een arthrose met beenderige uitstulpingen gevormd heeft ter hoogte van het gewricht tussen het acromion en het sleutelbeen. Deze vorm van tendinitis ontstaat dus bij repetitieve bewegingen van de schouder, zowel bij sport als bij werken en zeker als deze bovengenoemde voorbeschikkende factoren zijn.

Inflammatie kan ter hoogte van zones met verminderde bloedstroming soms leiden tot het opbouwen van kalkafzettingen en dit binnenin de rotator cuff pees. De kalkafzetting is dus een gevolg van de ontsteking maar kan, als het depot zeer groot wordt, de ontsteking onderhouden en leiden tot een recidiverende pijn en een verminderde beweeglijkheid van de schouder.

Ernstige en aanslepende tendinitis, zowel door degeneratie als door impingement, ofwel plotse ongevallen, zoals vallen, leiden tot een partiële of een complete scheur van de rotator cuff. De uitgebreidheid van de scheur kan dan gaan van 1 tot 3 pezen. Naast een belangrijke pijn geeft dit ook een belangrijke krachtsvermindering van de schouder.