Als de dokter bij u een arthritis of een artrose heeft vastgesteld t.h.v. het AC-gewricht, het gewricht tussen sleutelbeen en het dak van het schouderblad, dan zullen eerst lokale middelen gebruikt worden om deze ontsteking weg te nemen.

Als zalf, ijs, fysio en corticoïde infiltraties geen blijvende hulp bieden, zal de chirurg u voorstellen om dit lokale probleem letterlijk weg te nemen: hierbij worden de meest naar buiten gelegen 7 à 14 mm van het sleutelbeen verwijderd.

Behandeling

Operatie

De operatie gebeurt meestal tijdens een hospitalisatie van 2 dagen en altijd onder algemene narcose. Soms, als u zich postoperatief goed voelt, kan u wel dezelfde dag naar huis. Meestal gebeurt de operatie via open weg waarbij een 3-tal cm grote insnede wordt gebruikt om het uiteinde van het sleutelbeen weg te nemen. In zeldzame gevallen kan deze ingreep ook gebeuren via kijkoperatie. (zie info over schouderartroscopie). Vaak zal er na de operatie een drainage worden uitgevoerd om overtollig bloed te laten wegvloeien (6 tot 24 uur).
U zult een draagdoek aangelegd krijgen (Ultrasling).

Postoperatief en revalidatie

Een draagdoek wordt aangelegd voor het comfort om zo het gewicht van de arm beter op te vangen.

Nochtans zal uw arts u aanbevelen om zo snel mogelijk, regelmatig pendelbewegingen uit te voeren om het schoudergewricht zelf ook soepel te houden en verstijving te voorkomen.

De eerste 6 weken dienen armbewegingen boven het niveau van de schouder vermeden te worden.

Als er een groot pleisterverband is aangelegd om druk uit te oefenen op de wonde, mag dit na een 2-tal dagen verwijderd worden.

De wonde zelf moet bedekt worden.

Regelmatig ijsapplicaties worden geadviseerd.

Na 10 dagen kan de huisarts de hechtingen verwijderen. Controle bij uw specialist na 3 weken wordt afgesproken.

Mogelijke problemen en complicaties

Littekens op deze plaats geven zelden een zeer mooi resultaat.

Als de zwelling t.h.v. de wonde erg toeneemt, wijst dit op een onderhuidse bloeding en dient u opnieuw contact op te nemen met uw specialist.

Pijn is niet uitzonderlijk en dient behandeld te worden met pijnstiller en eventueel ook een ontstekings-werend middel.

Voor de revalidatieperiode moet op 2 maanden gerekend worden.

Zoals bij elke operatie is er een risico op infecties.

Het schoudergewricht zelf, dat nochtans niet geopereerd werd, heeft een risico op frozen shoulder